Eerste trimester echo

Echografie wat is dit eigenlijk:

Bij een echografie wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven die weerkaatsen op de verschillende weefsels in het lichaam. Botweefsel zoals de schedel is goed te zien doordat het wit oplicht. Vruchtwater en andere vloeistoffen weerkaatsen het geluid niet en worden zwart weergegeven. Alle andere weefsels hebben grijstinten. Het beeld van het ongeboren kind wordt weergegeven op een beeldscherm. Het onderzoek is pijnloos en maakt de vrucht zichtbaar zonder de gevaren van röntgenstralen. De techniek wordt al tientallen jaren toegepast in de medische diagnostiek en in die periode is altijd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van echoscopisch onderzoek op het ongeboren kind. Tot nu toe zijn er geen negatieve invloeden ontdekt.

Als je de eerste keer bij ons op het spreekuur komt ben je meestal tussen de 8 en 10 weken zwanger. Als jullie dat willen kunnen we dan een vaginale echo maken. Het is dan soms nog niet mogelijk om dit via de buik te doen omdat de baby nog te diep in het lichaam van de vrouw zit.
Voordat wij aan de echo beginnen vragen we eerst of je het ook wil weten als we iets zie wat niet goed is of waar we onze twijfels over hebben. Wil je dit niet weten dan zullen we je ook niks hieroververtellen.

Eerste trimester echo

Waarom maken wij met 8 weken al een echo:

  • Bevestiging van de zwangerschapsduur. De uitslag van de echo moet overeenkomen met de uitgetelde datum volgens de eerste dag van de laatste menstruatie.
  • We kijken naar het aantal vruchtzakken en embryo's (baby).
  • We kijken naar de positie van de vruchtzak. Deze hoort normaal gesproken in de baarmoeder te zitten maar soms is dit niet het geval. Dit noemen we een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • We kijken of het hartje klopt van jullie baby.

Met 10 weken maken we nog een echo.
Deze is meestal wel via de buik te maken. Wat bekijken we dan allemaal:

  • Aantal baby's,
  • Of het hartje klopt van jullie baby,
  • We meten de CRL dit is de afstand van het hoofd van de baby tot aan de billen, Deze afmeting bepaald ook de uitgetelde datum.
  • Soms kunnen we al maag -en blaasvulling zien, net zoals armen en benen. 
  • We bepalen de plaats van de placenta (moederkoek).

De CRL zegt ons iets over de groote van de baby. Tot 12 weken groeit elke baby hetzelfde, daarom bekent een bepaalde grootte ook een zwangerschapsduur. Soms ben je al iets verder of juist iets minder ver zwanger. Sinds jan 2011 hebben we (de verloskundigen en gynaecologen) afgesproken dat we met de echo rond 10 weken de uitgelde datum vaststellen. De menstruatie datum is dus niet meer bepalend voor de uitgetelde datum.

Tussen 8 en 20 weken kijken we 3 keer met de echo naar jullie baby en we luisteren dan ook naar het hartje. Als we vinden dat we vaker moeten kijken met de echo dan bespreken we dit altijd met jullie.

extra echo's

Mocht je het leuk vinden dat we met de echo kijken na 13 wkn zwangerschap dan kan dit.

We bieden extra echopakketten aan 

pakket 1  kost €50, is een echo bij 16 wkn (kunnen we eventueel het geslacht zien) , 20 en 36 wkn 

pakket 2 kost €80, is een echo bij 16 wkn (kunnen we eventueel het geslacht zien), 20 wkn bij 28 wkn 3D /4D echo en bij 36 wkn 3D / 4D echo 

extra echo