Zwanger en niet getrouwd

Steeds meer koppels zijn niet getrouwd als ze zwanger worden. Het is belangrijk om dan over een paar dingen na te denken.
Zoals:

  • Welke achternaam krijgt de baby
  • Het voogdijschap moet geregeld worden
  • De erkenning moet geregeld worden
  • Je testament moet eventueel aangepast worden

Erkennen of ouderlijk gezag krijgen van je kindje indien je ongehuwd bent

Wanneer je getrouwd bent of middels een geregistreerd partnerschap samenwoont dan krijg je automatisch ouderlijk gezag. Wanneer je dit niet bent dien je een procedure te starten om juridisch vaderschap te krijgen om na de geboorte allerlei soorten van ellende te voorkomen. Er is een verschil tussen erkenning en gezag. Bij erkenning gaat een man familierechtelijke betrekkingen aan met het kind; hij wordt door erkenning de wettelijke vader. Hij is echter geen wettelijke vertegenwoordiger. Hiervoor moet een man het gezag hebben over het kind. Met gezag is de man de wettelijke vertegenwoordiger en kan hij rechtshandelingen verrichten namens het kind, zoals het zetten van een handtekening. Het feit dat een man gezag heeft over een kind, zegt niets over de familierechtelijke betrekkingen. Ook een niet-ouder kan gezag hebben over een kind. Wil een gezagdrager ook de wettelijke vader zijn van een kind, dan moet hij het kind erkennen. Erkenning kun je reeds voor de geboorte regelen. Wettelijk gezag, indien niet automatisch verkregen, na de geboorte.

De erkenning wordt meestal geregeld tussen 16 en 24 weken zwangerschap. Je gaat dan samen met ieder z'n eigen paspoort naar het gemeentehuis van je woonplaats. Daar kun je bij de ambtenaar van de burgelijke stand de erkenning regelen. Op dat moment wordt ook de achternaam van de baby geregistreerd. Als moeder van het kind geef je hiervoor toestemming door middel van je handtekening. Nadat je dit gedaan hebt krijg je de akte van erkenning mee naar huis. Als de vader de baby gaat aangeven heeft hij dit papier weer nodig.

Woon je in België en wil je in Maastricht gaan bevallen dan is het nog een beetje anders. Je gaat dan eerst naar het gemeentehuis van je woonplaats in België, daar haal je een bewijs van inschrijving en niet gehuwd `ijnvan jullie beiden. Met deze bewijzen en alle twee jullie paspoorten ga je naar het gemeentehuis van Maastricht. Hier laat je dan de akte van erkenning opmaken. Na de geboorte geef je de baby aan in Maastricht. Je krijgt dan een bewijs van geboorte mee. Dan moet je binnen 15 dagen na geboorte de baby laten inschrijven in de gemeente waar jullie wonen hiervoor heb je het geboortebewijs nodig. Doe dit echter zo snel mogelijk, want pas als jullie baby in België is ingeschreven komt deze in aanmerking voor een ziektekostenverzekering en wordt de baby aangemeld bij het consultatiebureau. (dit heet in Belgie kind en gezin)

Het ouderlijk gezag of voogdijschap regel je na de geboorte bij het kantongerecht.

Voor nog meer informatie kun je terecht bij http://www.rijksoverheid.nl/themas/familie-jeugd-en-gezin