Anticonceptie

Sinds 10-1-2019 plaatsen wij spiralen in onze praktijk.  
We plaatsen dit bij vrouwen die al een kind hebben gebaard, maar ook bij vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad, of doormiddel van een keizersnee zijn bevallen.
Je mag ons altijd bellen voor extra informatie en als je het fijn vind plannen we van te voren een persoonlijke of digitale afspraak in.

Je kunt kiezen uitverschillende soorten spiralen: hormoonvrij en hormoonhoudende spiraal

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Deze vorm van anticonceptie is ook  goed te combineren met het geven van borstvoeding.  
Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe,  en Multi-Safe short) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena)

 

Vanaf 2022 is daar het plaatsen van de Implanon bijgekomen. 
De implanon is een hormoonhoudend staafje dat in de bovenarm geplaatst wordt. Voor extra info kijk op de onderstaande website 

Implanon

Anticonceptie

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. 

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

HetT-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruikvan 10 jaar. Uiteraard kan je deze spiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De multi Safe is een iets kleiner koper spiraal, zeer betrouwbaar en mag 5 jaar blijven zitten 

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen.

Het koperspiraal kan je online bestellen.  Het spiraaltje wordt kosteloos thuisbezorgd. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept het T-Safe spiraaltje af te halen bij de apotheek.  Wij kunnen dit recept voor je uitschrijven en ook bestellen bij een landelijke apotheek en dan wordt de spiraal naar de praktijk gestuurd.

 

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden. 

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 8 jaar bij de Mirena en 5 jaar bij de Kyleena. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van de Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen

Het hormoon spiraaltje dien je met een recept af te halen bij de apotheek. Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer €150, -. Wij schrijven van te voren een recept voor je uit en kunnen hem bestellen bij een landelijke apotheek. De kosten voor een spiraaltje zal je dus zelf moeten betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt.

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar en dien je soms zelf te betalen. Wij dienen eerst de factuur bij de verzekeraar in. Mocht deze het niet vergoeden dan krijg je van ons een rekening. Het kan ook zijn dat het achteraf via je eigenrisico verrekend wordt. 

Anticonceptie consult

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Zodoende is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.Dit gesprek vindt plaats tijdens de nacontrole na de zwangerschap. Ben je niet bij een van onze verloskundigen bekend of ben je nog niet zwanger geweest, dan bespreken we alles tijdens een apart anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren. 

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor het hormoonvrije spiraaltje (T-Safe), het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena) of ‘de pil’ voorschrijven. Indien gewenst plaatsen wij ook het spiraaltje. Mocht je besluiten een spiraaltje te laten plaatsen, dan bespreken we ook het afnemen van een mogelijke SOA (seksueel overdraagbare aandoening) test. Het is namelijk belangrijk om vóór de plaatsing van een spiraaltje een SOA uit te sluiten.

Spiraalplaatsing

Voor de spiraalplaatsing bij ons neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een echo en daarna een  inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten en één ibuprofen in te nemen. Nadat het spiraaltje geplaatst is maken we ook een echo om te controleren of de spiraal goed zit.

Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. 

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. 

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Implanon

Het inplanon is een hormoonstaafje dat in je onderarm net onder de huid wordt ingebracht. Het is hele veilige anticonceptie en werkt maximaal 3 jaar