De website van ons vsv (verloskundig samenwerkinsgverband) is live.

We zijn trots dat we samen met de gynaceologen, verloskundigen en kraamzorg deze interactieve website hebben kunnen maken. Neem zekers eens een kijkje!

 

neem een kijkje in de verloskundige zorg van onze regio

 

Gelukkig Nieuw Jaar.

Wij hebben zin in 2023!

 

Anekdote

Op deze pagina leek het me leuk om steeds iets anders te posten.

Te leuke anekdotes daar zijn we in 2021 meebegonnen. 
We horen vaak jullie maken toch wat mee, dat is zeker zo.  Laten we dan maar eens met de leuke uitspraken beginnen.

 

Anekdote

maandoverzicht

Iedere maand posten we een overzicht over de geboortes van de afgelopen maand.

maandoverzicht

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind.
De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Voor wie?
Iedere zwangere in Nederland van 16 jaar of ouder kan kiezen voor een 13 wekenecho.

Wat houdt de wetenschappelijke IMITAS studie in?
In Nederland kunt u alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

Wanneer is de 13 wekenecho?
U kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

Hoe gaat de 13 wekenecho?
Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niets van. Soms is echter een inwendige echo nodig. Het is altijd een vrijwillige keus of u dit wilt.

Hoe en wanneer krijgt u de uitslag?
De echoscopist vertelt u meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
Er wordt niet naar het geslacht van de baby gekeken.
Je moet je bedenken dat de baby tijdens de 13 wkn echo 7,5 cm groot is en 65 gram weegt. Dit is natuurlijk veel kleiner dan tijdens de 20 wkn echo dan is de baby gemiddeld 17 cm en weegt 300 gram. De 13 wkn echo is daarom bedoeld om naar hele grote afwijkingen te kijken (denk aan een open rug, hersenafwijkingen ontbreken van armen of benen) en bij de 20 wkn echo kunnen we veel gedetailleerder kijken.

Vervolgonderzoek nodig?
Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? U kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.

Wat kost de 13 wekenecho?
U betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met uw verloskundige en gynaecoloog en de 13 wekenecho.