Miskraam

Wij kunnen je begeleiden tijdens het doormaken van een miskraam. Wij leggen de contacten met een gynaecoloog, mocht dit nodig of wenselijk zijn.

Bloedverlies

Bloedverlies in de eerste 12 weken van je zwangerschap wil niet altijd zeggen dat er een miskraam optreedt. De baarmoedermond is in de zwangerschap extra doorbloed. Dit kan ertoe leiden dat bij extra inspanning wat bloedverlies optreedt. Vergelijk het met het ontstaan van een bloedneus. Dit is onschuldig. Het bloedverlies zal doorgaans met een inlegkruisje op te vangen zijn en zal snel stoppen na wat donker bloedverlies.

Bij een miskraam spreken we van verlies van het vruchtje in de termijn tot en met 12 weken. De aanleiding van de miskraam is meestal een stoornis in de normale ontwikkeling van het vruchtje.
Soms krijg je zelf tekenen dat de miskraam zal beginnen, zoals bloedverlies en buikpijn. Het bloedverlies is te vergelijken met een ruime menstruatie. De buikpijn begint met menstruatie-achtige klachten en kan uiteindelijk doorstralen naar rug en/of benen.
Soms wordt tijdens de eerste echoscopie vastgesteld dat het hartje van het vruchtje niet meer klopt. Ook dan spreken we van een miskraam. Meestal begint binnen een week het bloedverlies en de buikpijn.

Waar moet je op letten

Als het vruchtje vroeg in de zwangerschap is gestopt met groeien, zal de miskraam zich uiten in het verlies van bloed en stolsels.
Wij willen graag controleren of de miskraam compleet is. Dit is van belang voor het stoppen van het bloedverlies en de buikpijn. Bij twijfel over de hoeveelheid bloedverlies mag je altijd bellen.
Om de pijn te verzachten mag je pijnstillers gebruiken, zoals paracetamol (8x500mg per 24 uur)

folder miskraam