Waar ga ik bevallen?

Waar wil je gaan bevallen?
Dit is een van de vragen die wij stellen tijdens het eerste gesprek. Misschien heb je er nog niet over nagedacht of heb je juist al een uitgesproken mening.

Er zijn twee opties:

  • Je kunt thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige en kraamverzorgster,
  • Of je kunt poliklinisch bevallen in het ziekenhuis. Het MUMC en het Zuyderland.  Ook weer onder begeleiding van de verloskundige en kraamverzorgster.

Beide keuzes zijn prima.  Als je in Nederland zwanger bent mag jezelf kiezen waar je wilt bevallen, mits de zwangerschap en bevalling perfect verlopen. We adviseren  altijd pin je nergens op vast want soms loopt het anders dan dat je je dat voorgesteld had. Er kunnen dingen gebeuren tijdens de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling waardoor de keus voor je gemaakt wordt. Het is dan veiliger voor jou en de baby om in het ziekenhuis te bevallen. Soms wordt je ook verwezen naar een gynaecoloog en dan mag je ook niet meer thuis bevallen.

Wil je graag in het MUMC gaan bevallen dan kan dit. De rondleidingen mogen vanwege covid niet plaatsvinden maar er komt binnenkort een digitale rondleiding.
Het Zuyderland heeft wel al een digitale informatieavond  en rondleidingen van het geboortecentrum . Je kunt je hiervoor aanmelden geboortecentrum
Als je op de open verloskamer van een ziekenhuis wilt bevallen moet je wel even naar de vergoeding kijken vanuit je verzekeringspolis. het kan zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen en deze kan variëren van 50€ t/m 497€ soms is het dus de moeite waard om je verzekering hierop aan te passen.

Er zijn wel verschillen tussen de 2 ziekenhuizen. Tijdens de zwangerschap en bevalling maken we samen de keus wat de beste locatie is.
Wat bijvoorbeeld een verschil is zijn de pijnstillingsmogelijkheden tijdens de bevallling.
In het MUMC kun je kiezen uit de Ruggeprik of Pethidine, voor beide pijnstillingen moeten we je verwijzen naar de gynaecoloog.
In het Zuyderland kun je ook onder onze begeleiding gebruik maken van lachgas. Mocht deze pijnstilling niet genoeg zijn dan hebben ze daar ook Pethidine, Remifentanil en de Ruggeprik. Bij al deze soorten moeten we je ook verwijzen naar de gynaecoloog