Twintig weken echo

Met dit echo onderzoek kan het kind in de baarmoeder worden nagekeken op structurele afwijkingen, zoals neurale buisdefecten (afwijkingen zoals bijvoorbeeld een open ruggetje), ontwikkelingsstoornissen van armen en benen, en een aantal hart-, nier-, hersen- en darmafwijkingen. Dit onderzoek wordt doorgaans uitgevoerd tussen de 18 en 22 weken zwangerschap en gebeurt bij de gynaecoloog of een echocentrum.
Wat je je wel goed moet realiseren is dat ze tijdens deze echo ook afwijkingen bij de baby kunnen zien. Als er een afwijking geconstateerd wordt krijg je de mogelijkheid om verder onderzoek te laten doen, bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie. Mocht de uitslag dan niet goed zijn en heeft de baby een chromosomale afwijking dan mag je in sommige gevallen de zwangerschap beëindigen. Vandaar dat het belangrijk is om de echo rond 20 weken te verrichten, mocht er dan iets mis zijn heb je nog de tijd om dit te laten onderzoeken en om eventueel de zwangerschap te beëindigen.

De 20 weken echo mag iedereen laten doen, dit heet dan een foetale inspectie. Je kunt deze echo in het AzM ( in ons echocentrum VIEM) laten doen. Ik of jezelf kunt hiervoor een afspraak maken tel: 043-3877762 Vanaf 01-01-2006 wordt deze echo bij iedereen vergoed.

Heb je in de zwangerschap een bijzondere reden voor een uitgebreide echo heet dit een type 1 of 2 echo. Hierbij is dan bijvoorbeeld een kinderarts bij aanwezig. Deze afspraak regelen wij voor jullie.

  

Verloskundige praktijk Naomi Satijn
full screen background image