De eerste controle

De eerste controle is tussen de 7ste en 9e zwangerschapsweek en duurt ongeveer een uur. Deze tijd is nodig omdat er dan veel vragen gesteld zullen worden over jouw gezondheid, de gezondheid van je partner en andere familieleden. Verder komen vragen over eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen aan de orde en wil ik graag een indruk krijgen van je leefomstandigheden. Wij zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar de datum van de eerste dag van je laatste normale menstruatie en naar de datum van de zwangerschapstest. Deze hebben we nodig om jouw uitgetelde datum te berekenen. Sinds juli 2011 wordt de uitgetelde datum niet meer aan de hand van je eerste dag laatste menstruatie definitief bepaald maar de datum die de echo rond 10 weken aan geeft als je uitgetelde datum houden we dan aan. Wij verrichten een uitwendig onderzoek om de grootte van de baarmoeder na te gaan. Aan de hand van de zwangerschapsduur wordt er een inwendige of uitwendige echo gemaakt. Hierop is de hartslag van het kindje te zien. Het horen van de hartslag van je kindje is altijd een bijzonder moment vanaf 9 weken is dit in principe mogelijk. Vervolgens krijg je van ons een doorverwijzing voor bloedonderzoek in het ziekenhuis.

Tijdens de eerste controle informeren we je onder andere ook over het regelen van kraamzorg, prenatale screening. Je krijgt uitleg over wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Tevens krijg je heel veel folders en informatie mee naar huis.
Wat prenatale diagnostiek en screening inhoud heb ik beschreven onder het stukje de eerste stap en dan in de zwangerschap. Hierover vind je ook veel informatie op de website van het RIVM:  www.rivm.nl/zwangerschapsscreening of www.prenatalescreening.nl of http://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Wij berekenen ook je persoonlijke risico op het krijgen van een zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapssuiker. Dit doen we met behulp van het expect model. Meer info hierover vind je op; zwanger in limburg
Het kan dus zijn dat we je gaan adviseren om aspirine te gaan nemen in de zwangerschap van 12 tot 36 wkn. Aspirine zorgt er namenlijk voor dat je minder kans hebt om een zwangerschapsvergiftiging te krijgen.
Het kan ook zijn dat we je adviseren om bij 24 weken een suikertest te doen. Hiermee kunnen we opsporen of je zwangerschapssuiker hebt.

 Neem de volgende zaken mee naar de eerste controle:

  • Neem een usb stick mee want dan kunnen we de echo's daar opzetten
  • Je agenda, zodat je de data van de eerste dag van je laatste menstruatie en de dag waarop de zwangerschapstest positief was nog weet
  • kopie van je pasje van ziektekostenverzekering;
  • kopie van je paspoort of identiteitsbewijs;
  • gegevens van eventuele eerdere bevallingen;
  • als er al een echo is gemaakt, de uitslag hiervan;
  • een eventuele brief van huisarts en/of gynaecoloog; 
  • medicijnen als je die gebruikt.
  • Het is ook handig op op de site babyopkomst.nl (zie links) het formulier eerste bezoek aan de verloskundige uit te printen. Hierop staan een heleboel items die ik ga vragen en waar je misschien niet meteen een antwoord op weet.