Na de eerste week

Bloedverlies

Bloedverlies kan nog gedurende 6 weken na de bevalling doorgaan en kan soms iets heftiger worden als je weer meer gaat doen. Je menstruatie komt vanzelf weer op gang. Wanneer dit gebeurt, verschilt van vrouw tot vrouw en als je borstvoeding geeft kan het soms wel eens helemaal wegblijven.

Anticonceptie

Ondanks dat er geen menstruatie is ben je na de bevalling wel weer vruchtbaar. Denk daarom goed na over de anticonceptie die je wilt gebruiken. Je kunt dit ook bespreken met je huisarts. Als je geen borstvoeding geeft kun je kiezen voor alle vormen van anticonceptie: condoom, spiraaltje, pil, etc. Geef je wel borstvoeding, dan kun je condooms of een spiraaltje prima gebruiken. Wil je aan de pil: neem dan alleen de Cerazette, want onder invloed van de pil kan de borstvoeding teruglopen.

Consultatiebureau

De gemeente geeft na aangifte de geboorte van jullie kind door aan het consultatiebureau en deze zal jullie bellen voor een afspraak. Het consultatiebureau neemt eigenlijk de zorg van mij over. Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van het kind in de gaten, zij geven het kind vaccinaties tegen kinderziektes en daarnaast kunnen ouders hier terecht met allerlei vragen over gezondheid, opvoeding etc. Kijk ook eens op de volgende internetsite: www.onlineconsultatiebureau.nl

Naar buiten gaan

Naar buiten gaan met de baby is prima, mits je kindje overdag een stabiele temperatuur heeft zonder kruik. Kleed je kindje afhankelijk van het weer goed aan, maar niet te warm. Het handigste is om te denken ik doe de baby 1 laag extra aan dan ikzelf. Wel altijd een mutsje op zetten en eventueel de kinderwagen voorverwarmen met kruiken.

Nacontrole

Als je wilt, kun je nog bij ons langskomen voor een nacontrole. Deze controle is niet verplicht, maar mogelijk wil je nog vragen stellen over de zwangerschap, de bevalling, bloedverlies, hechtingen,etc. Wij helpen je dan graag. We plannen een controle op een dag ongeveer 5 à 6 weken na je bevalling.